Winomierz (cukromierz) w nietłukącej probówce

  • Obserwuj produkt:
  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 166159
  • Producent: BROWIN
  • Kod producenta: 5908277718688
  • Dostępność: Jest  (13 szt.)

  • Historia ceny
  • 6,90 zł

Winomierz (cukromierz) w nietłukącej probówce

•    Do pomiaru cukru – areometr służy do pomiaru stężenia cukru w nastawie winiarskim w zakresie 0-24°Blg .

•    Nietłukąca, wygodna probówka – wykonany z tworzywa cylinderek do płynu, ma wygodne płaskie dno i nigdy się nie potłucze, co stanowi przewagę nad szklanymi odpowiednikami.

•    Probówka pomiarowa z zamknięciem – do probówki dołożono zamknięcie, które uniemożliwi wysunięcie się areometru w trakcie przenoszenia czy przechowywania.

•    Zakresy zalecanych stężeń zaznaczone kolorami – na skali areometru oznaczono kolorami zakresy stężenia cukru odpowiednie dla danego etapu fermentacji.

•    Łatwy pomiar – urządzenie jest niezwykle proste w obsłudze. Pomiaru dokonuje się w sposób bezpośredni.

 

Winomierz - cukromierz do wina to niezbędne urządzenie do szybkiego i precyzyjnego określenia jak wiele cukru znajduje się w nastawie winiarskim. Winomierz jest areometrem wyskalowanym w stopniach Ballinga (°Blg) - 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu). Na tej podstawie możesz przewidzieć również moc napoju. 

 Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń oznaczono – dzięki temu nie potrzebujesz dodatkowych obliczeń czy tabel:

- obszar czerowny „start fermentacja I” - przed rozpoczęciem fermentacji, stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg

- obszar żółty „start fermentacja II” - zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg

- obszar zielony „koniec” - w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, stężenie cukru powinno mieścić się w oznaczonym zakresie.

Sposób użycia winomierza jest niezwykle prosty. Wystarczy, umieścić areometr w probówce i wypełnić ją taką ilością płynu aby pływak swobodnie się unosił. Wynik odczytuje się ze skali na podstawie górnego menisku.

 

Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20°C.

 

Sposób użycia:

W celu dokonania pomiaru w probówce umieść areometr i wlej płyn pozbawiony cząstek stałych oraz pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.

Wartość stężenia cukru wskazuje odczyt górny. Patrz instrukcja.

Po dokonaniu pomiaru płyn wylej, nie spożywaj.

 

W skład zestawu wchodzi:

- probówka z tworzywa

- korek do probówki

- areometr

 

Zakres: od 0 do 24°Blg

Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie



Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.