Podpuszczka do sera natura w płynie 50ml
- Obserwuj produkt:
- Dodaj recenzję:
- Kod: 162225
- Producent: BROWIN
- Kod producenta: 5904816000337
-
Dostępność:
Jest
(4 szt.)
-
Historia ceny
- 19,90 zł
Podpuszczka do sera natura w płynie 50ml
- Produkt naturalnego pochodzenia - podpuszczka cielęca.
- Stabilny, zwarty skrzep - krzepnięcie (koagulacja) mleka polega na jego przejściu ze stanu płynnego na dwie frakcje, czyli skrzep oraz serwatkę, na skutek wytrącania kazeiny.
- Duża wydajność - opakowanie wystarcza na ok. 105 L mleka w zależności od rodzaju wytwarzanego sera.
- Aktywność: 1:10 000 U (jedna porcja podpuszczki koaguluje z 10 000 porcji mleka).
- Uniwersalność - odpowiednia do przygotowania różnego rodzaju serów podpuszczkowych świeżych i dojrzewających z mleka krowiego, koziego oraz owczego.
- Łatwe dozowanie - płynna forma ułatwia dozowanie, bez konieczności odważania.
Kochasz domowe serowarstwo? Chcesz wykonać swój pierwszy ser? Ta podpuszczka zagwarantuje Ci dużą wydajność i prostotę użycia! Naturalna płynna podpuszczka pozyskana z chymozyny i pepsyny z trawieńców cielęcych to gwarancja zdrowego składu, delikatnego smaku i zachwycającego aromatu domowych serów! Wykonując go w domu raz - już nigdy nie sięgniesz po te dostępne na sklepowych półkach! Z użyciem tego produktu wyprodukujesz we własnym domu zarówno świeże, jak i dojrzewające sery ze świeżego mleka krowiego (także niskopasteryzowanego do 74°C), koziego oraz owczego. Prostota użycia podpuszczki, którą dozuje się niezwykle łatwo bez odważania, sprawi, że domowe serowarstwo stanie się dziennie proste! Podpuszczka sprzedawana w buteleczce o pojemności 50 ml wystarczy na ok 105 L mleka w zależności od wytwarzanego rodzaju sera. Jej aktywność 1: 10 000 U pozwoli Ci na wykorzystanie jedynie ok. 10 kropli na 1 L mleka!
Uwaga!
Optymalne pH mleka dla prawidłowego działania podpuszczki mieści się w zakresie 6 - 7. Przed użyciem podpuszczki należy dodać chlorek wapnia! Produkt przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze 4-8°C.
Okres terminu trwałości uwzględnia możliwość transportu produktu w temperaturze poniżej 30°C do 7 dni.
Sposób użycia:
- Przed użyciem podpuszczki dodaj chlorek wapnia!
- Oblicz i odmierz dawkę podpuszczki proporcjonalną do użytej ilości mleka. Przed dodaniem podpuszczki do mleka o temp. 35-38°C, należy rozcieńczyć ją w 50 ml wody. (Zalecane dozowanie: ok. 10 kropli na 1 L mleka).
- Zgodnie ze stosowanym przepisem, w odpowiednim momencie dodaj podpuszczkę do podgrzanego do temp. 35-38°C mleka (szczegółowe informacje znajdziesz w naszych przepisach na sery).
- Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do utworzenia skrzepu na około 1-1,5 h.
Przed dozowaniem podpuszczki dodaj chlorku wapnia (CaCl2) w ilościach ok. 1-10 g/10 L mleka, w zależności od rodzaju przygotowywanego sera. Chlorek wapnia wzbogaca mleko, zwiększa uzysk sera i ułatwienia pracę podpuszczce.
Aktywność: 1:10 000 U
Wydajność produktu: ok. 105 L mleka.
Składniki: naturalna podpuszczka cielęca, substancja konserwująca (sól, benzoesan sodu).
Wymiary opakowania:
- ∅ 3,8 cm
- wysokość 9,5 cm
- objętość netto 50 ml
- butelka zaopatrzona w kroplomierz
Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie
Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.