Nasiona na kiełki Rukola 10g Toraf

  • szt.
  • 2,70 zł

Nasiona na kiełki Rukola Toraf

Błonnik i kwas tłuszczowy omega-3 zawarte w kiełkach rukoli stymulują apetyt, ułatwiają trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają krążenie oraz mają działanie bakteriobójcze oraz przeciwnowotworowe. Kiełki rukoli podobnie jak same liście są stosowane jako afrodyzjak. Ponadto kiełki rukoli są bogatym źródłem mikro elementów takich jak cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, siarka, wapń, żelazo i witamin A, C, K i B. Kiełki rukoli o przyjemnym smaku można spożywać na zimno, jak i na gorąco.

Stosuje się je : do kanapek, makaronów, sałatek, serów, sosów oraz jako dodatek do zup.

Przygotowanie kiełków :

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3 - 6 dni. Kiełkownik umożliwia uprawę 3 rodzajów kiełków.

Inną metodą uprawy kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona, następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18 - 22 oC), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać dwa razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości około 2 - 3 cm, po 3 - 6 dniach. 

ZDROWIE NA TALERZU