Mączniak prawdziwy

Mączniak prawdziwy

Mączniak prawdziwy charakteryzuje się białym, mączystym nalotem złożonym z grzybni, trzonków i konidiów. W końcu lata nalot ciemnieje. Zainfekowane liście żółkną, zwijają się i zasychają. W wyniku choroby dochodzi do zamierania i deformacji wierzchołków pędów. Na zawiązkach owoców występuje mączysty, biały nalot. Chore owoce są drobniejsze od zdrowych i gorzej się wybarwiają. 

Jak uniknąć choroby:

- do szczepienia drzew należy używać wolnych od wirusów zrazów, oczek i podkładek

- należy usuwać ze szkółek i niszczyć chore drzewa

Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.