Saletra potasowa do peklowania mięsa 100g

  • Obserwuj produkt:
  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 165174
  • Producent: BROWIN
  • Kod producenta: 5908277705978
  • Dostępność: Jest  (11 szt.)

  • Historia ceny
  • 12,90 zł

Saletra potasowa do peklowania mięsa 100g

Przygotowujesz domowe mięsa? Ich smak, wygląd i trwałość zapewnisz stosując saletrę potasową.

 

  • Przydatna podczas produkcji domowych wyrobów - saletra to obok soli kuchennej podstawowy dodatek przy peklowaniu mięsa
  • Kształtuje smak i aromat mięsa - peklowanie wpływa uszlachetniająco, nadaje specyficzny smak i zapach.
  • Zachowuje różową barwę mięsa - wpływa na lepsze zachowanie prawidłowej barwy mięsa.
  • Dłuższa trwałość domowych wyrobów - saletra ma działanie utrwalające - możesz zatem dłużej cieszyć się smakiem ulubionych mięs i potraw!
  • Bezpieczne i zdrowe konserwowanie - silne działanie bakteriostatyczne saletry pozwala na ochronę domowych wyrobów przed rozwojem bakterii szczególnie Clostridium botulinum, czyli bakteriami jadu kiełbasianego.

 

Saletra potasowa - do peklowania każdego rodzaju mięsa. Saletra potasowa to azotan potasu (KNO₃) - bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa to obok soli kuchennej jeden z ważniejszych dodatków stosowanych przy peklowaniu mięs, gwarantujący nie tylko przedłużenie trwałości, ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Jak to możliwe?

W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).

W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej, różowej barwie.

 

 

Użycie saletry potasowej podczas przygotowywania domowych wędlin gwarantuje:

  • zachowanie różowej barwy mięsa ( sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary)
  • podkreślenie pysznego smaku mięsa,
  • silne działanie bakteriostatyczne - szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego,
  • dłuższa świeżość - mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie "ślimaczeje")

 

Polędwiczki dojrzewające – Przepis na 1 kg

Składniki zalewy:

  • 1 L zimnej wody,
  • 0,2 g kultur bakterii do kiełbas dojrzewających,
  • 1,5 g saletry potasowej,
  • 4 g cukru,
  • 90 g soli

 

Przygotowanie:

Oczyść polędwiczki, włóż je do zalewy i pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie przenieś do lodówki na 5 dni. Wyjmij, osusz i obsyp mieszanką ziół (czosnek niedźwiedzi, papryka wędzona, majeranek, tymianek). Susz w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Jeśli chcesz, wędź zimnym dymem przez 8 godzin, a potem dojrzewaj w temperaturze poniżej 20°C przez 4 dni. Gdy polędwiczki stracą około 30% wagi, zapakuj je próżniowo i pozostaw na co najmniej miesiąc.

 

Składniki: azotan potasu, substancja przeciwzbrylająca: hydroksywęglan magnezu.

 

Uwaga!

  • Przechowywać w suchym miejscu.
  • Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
  • Najlepiej spożyć przed końcem: data ważności i nr partii na opakowaniu.

 

Wymiary opakowania:

  • długość 12 cm
  • szerokość ok. 1,8 cm
  • wysokość 16,5 cm

 

Informacje o bezpieczeństwie produktu Informacje o producencie


Produkt nie posiada recenzji. Dodaj recenzję
Zrębki do wędzenia jabłoń 450g

Zrębki do wędzenia jabłoń 450g

Jest (16 szt.)
10,90 zł
Zrębki do wędzenia i grilla olcha 450g

Zrębki do wędzenia i grilla olcha 4...

Chwilowy brak (0 szt.)
9,90 zł
Zrębki do wędzenia czeresnia 450g

Zrębki do wędzenia czeresnia 450g

Jest (4 szt.)
10,90 zł
Zgrzewarka próżniowa do żywności

Zgrzewarka próżniowa do żywności

Jest (2 szt.)
124,90 zł
Zaciskarka wędliniarska

Zaciskarka wędliniarska

Jest (3 szt.)
56,90 zł

Zadaj pytanie dotyczące produktu. Nasz zespół z przyjemnością udzieli szczegółowej odpowiedzi na zapytanie.



Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.