Bakterioza obwódkowa fasoli

Bakterioza obwódkowa fasoli

Bakterioza obwódkowa fasoli jest jedną z najgroźniejszych chorób grzybowych fasoli. Zwana również chorobą tłuszczową. Patogen zimuje w zakażonych nasionach lub w resztkach roślinnych. Objawia się pojawieniem na liścieniach i pierwszych liściach małych plamek w kolorze brązowym, często posiadają one jasnozielona otoczkę. Gdy patogen posiada dobre warunki do rozwoju, plamy mogą pokryć sporą powierzchnię blaszki liściowej, a następnie się wykruszać. Jeśli jest wilgotno to na dolnej stronie liści, w miejscu występowania plam, możemy zaobserwować śluzowaty wyciek komórek bakteryjnych. Choroba może rozwinąć się również na nasionach. Do takiej sytuacji dochodzi w przypadku wczesnego zakażenia strąków.

Jak uniknąć choroby?

- należy wysiewać nasiona odmian tolerancyjnych na bakteriozę

- należy wysiewać nasiona zdrowe, pozyskane od kwalifikowanych dostawców

- należy stosować rzadki siew nasion

- resztki chorych roślin należy zutylizować

Miedzian 50 WP 100g Bros

Miedzian 50 WP 100g Bros

Jest (12 szt.)
18,90 zł
Klikając “Zgoda” akceptujesz zapisywanie wszystkich danych cookie na twoim urządzeniu. Kliknięcie “Odmowa” oznacza zapisywanie tylko danych niezbędnych do funkcjonowania strony. Więcej informacji o cookie w polityce prywatności.