Crassula 8,5/14

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 93824
  • Dostępność: Jest  (8 szt.)
  • szt.
  • 12,90 zł

Crassula 8,5/14

Grubosz jajowaty to sukulent z rodziny gruboszowatych (Crassulaceae). Pochodzi z Afryki Południowej, w warunkach naturalnych osiąga do 4 m wysokości, w uprawie doniczkowej w mieszkaniach dorasta najwyżej do 1 m. Rośnie dość wolno (rocznie pędy przyrastają kilka centymetrów).

Grubosz jajowaty dobrze znosi suche powietrze. Najlepiej czuje się na dobrze oświetlonych parapetach, nie należy uprawiać go w cieniu. Chociaż lubi światło, to nie powinno się go ustawiać w ostrym, letnim słońcu, ponieważ liście wtedy mogą żółknąć i marszczyć się. W takim przypadku roślinę należy cieniować. Latem można wynieść grubosza na balkon lub taras bądź nawet zakopać z doniczką w ogrodzie. Zimą należy przenieść go do chłodniejszego, jasnego pomieszczenia. Najlepiej rośnie w temperaturze 20–22 st. C, ale znosi też dobrze temperatury kilka stopni wyższe lub niższe. Lubi natomiast, gdy nocą powietrze jest chłodniejsze nawet o 10 st. C (takie warunki panują w Afryce). Zimą trzeba chronić roślinę przed mroźnym powietrzem podczas wietrzenia mieszkania.

Roślinę podlewamy obficie, a z kolejnym podlewaniem czekamy, aż podłoże w doniczce całkowicie wyschnie. Nadmierne podlewanie jest podstawową przyczyną niepowodzeń uprawowych. Grubosz wymaga przepuszczalnego podłoża z dużym dodatkiem gruboziarnistego piasku wzbogaconego dodatkiem żyznej ziemi liściowej, bez domieszki torfu. Na dnie doniczki koniecznie musi być gruba warstwa drenażu.

Grubosza nawozimy raz lub dwa razy w roku – wiosną i wczesnym latem. Pomiędzy tymi zabiegami możemy posypać powierzchnię ziemi w doniczce suchym krowieńcem.
Przesadzamy tylko wtedy, gdy korzenie nie mieszczą się już w doniczce. Przesadzać można o dowolnej porze roku. U starszych egzemplarzy wymieniamy jedynie wierzchnią warstwę podłoża w doniczce.