Drożdże winiarskie konieczne do produkcji dobrego trunku

17-10-2021

Tutaj nie ma miejsca na niejasności: drożdże są niezbędne w procesie produkcji wina (!). W końcu to właśnie pożywka dla drożdży podczas fermentacji przekształca cukier w winogronach w alkohol. Jednak, jeśli zastanowić się, czy do wszystkich win na całym świecie dodaje się drożdże, trzeba uczciwie powiedzieć, że nie. Choć trzeba przyznać: naprawdę dobry trunek bez nich obyć się nie może.

 

Zatem jeśli właśnie próbujesz zrozumieć proces produkcji wina, nie zapomnij dowiedzieć się, jak ważne są drożdże winiarskie w tym zadaniu – mają one wpływ na wszystko!

Czym właściwie są drożdże używane w winiarstwie?

Okazuje się, że jak przychodzi co do czego - to niewiele osób wie, czym są drożdże, a nawet jak działają. Zatem, jeśli dopiero zaczynasz poznawać winiarstwo i chcesz zrozumieć wszystko od podstaw, od tego warto wystartować. Krótko mówiąc, drożdże to organizmy grzybowe. Drożdże, których używamy w chlebie są inne niż te, których używamy w produkcji wina. Istnieje wiele rodzajów drożdży również w samej rodzinie używanych tych do wina.

Jakie drożdże są najczęściej wybierane do produkcji wina?

 

Te używane w produkcji wina wytwarzają wyższy poziom alkoholu niż drożdże, których używamy do chleba. Jak drożdże tworzą alkohol? Drożdże dotyczą cukru - potrzebują go do życia. Drożdże mogą przekształcić cukier obecny w soku winogronowym w alkohol. To powiedziawszy trzeba jednak dodać, że przekształcenie soku winogronowego w wino nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Drożdże wspomagają proces fermentacji, ale nie tworzą całości procesu fermentacji. Fermentacja wymaga ciepłych temperatur, cukru i odpowiedniego naczynia.

Jaki wpływ mają drożdże na smak wina?

W przemyśle alkoholowym pożywka dla drożdży jest używana do stymulowania fermentacji i produkcji alkoholu. Aktywowanie drożdży za pomocą pożywki zwiększa wydajność i jakość fermentacji. Drożdże nie tylko zwiększają zawartość alkoholu, ale także pomagają udoskonalić profile aromatu i smaku gotowych win. Producenci mogą wybierać spośród idealnych właściwości drożdży, aby wytwarzać swoje wina i zmieniać smaki. Nuta banana, którą można znaleźć w winie, może pochodzić od szczepu drożdży używanego podczas fermentacji. Butelka, która nie pachnie ani nie smakuje dobrze, mogła pochodzić z niechcianego szczepu drożdży. Dodając na przykład drożdże winiarskie Sherry można spodziewać się mocno podkręconego, owocowego smaku.

 

Krótko mówiąc, znaczenie drożdży w fermentacji wina jest najważniejsze. Drożdże wpływają na aromaty, smaki i zawartość alkoholu w beczce. A teraz, kiedy już to wszystko wiesz, możesz poczuć jeszcze większą wdzięczność za wina, które pijesz każdego dnia z taką rozkoszą.

Już teraz sprawdź ogromny wybór drożdży winiarskich w Naszym Sklepie Internetowym!

Polecane artykuły

Bio produkty, superfood, które warto wprowadzić do codziennej diety

Bio produkty, superfood, które warto wprowadzić do codziennej diety

29-07-2021
Chociaż niemal każdy człowiek zdaje sobie sprawę z tego, jak istotne jest prawidłowe żywienie dla samopoczucia oraz zdrowia, kwestia ta bywa bagatelizowana. Wiele osób żyje w przekonaniu, że gotując zdrowo, trzeba zrezygnować ze smacznej i apetycznej kuchni, a na pewno przepłacać za...
Hoduj z nami zdrowie na talerzu

Hoduj z nami zdrowie na talerzu

13-05-2020
Kiełki to prawdziwa fabryka witamin – twierdzą dietetycy. Kiełkujące rośliny uruchamiają bowiem zapasy witamin, minerałów i białka zgromadzone w nasionach. Regularne jedzenie kiełków wzmacnia system odpornościowy i zapobiega wielu poważnym chorobom, w tym nowotworom.
Jakie drewno wybrać do palenia w kominku?

Jakie drewno wybrać do palenia w kominku?

20-10-2021
Nie ma nic przyjemniejszego niż długi wieczór przy kominku! Chociaż prawdą jest, że większość drewna będzie spalać się w kominku dość dobrze - to jeśli chodzi o wybór najlepszego drewna na opał jest on ważny, nie tylko w kontekście samej przyjemności korzystania z ognia, ale...