Drożdże winiarskie konieczne do produkcji dobrego trunku

17-10-2021

Tutaj nie ma miejsca na niejasności: drożdże są niezbędne w procesie produkcji wina (!). W końcu to właśnie one podczas fermentacji przekształcają cukier w winogronach w alkohol. Jednak, jeśli zastanowić się, czy do wszystkich win na całym świecie dodaje się drożdże, trzeba uczciwie powiedzieć, że nie. Choć trzeba przyznać: naprawdę dobry trunek bez nich obyć się nie może.

 

Zatem jeśli właśnie próbujesz zrozumieć proces produkcji wina? Nie zapomnij dowiedzieć się, jak ważne są drożdże winiarskie w tym zadaniu – mają one wpływ na wszystko!

Czym właściwie są drożdże używane w winiarstwie?

Okazuje się, że jak przychodzi co do czego - to niewiele osób wie, czym są drożdże, a nawet jak działają. Zatem, jeśli dopiero zaczynasz poznawać winiarstwo i chcesz zrozumieć wszystko od podstaw, od tego warto wystartować. Krótko mówiąc, drożdże to organizmy grzybowe. Drożdże, których używamy w chlebie są inne niż te, których używamy w produkcji wina. Istnieje wiele rodzajów drożdży również w samej rodzinie używanych tych do wina.

Jakie drożdże są najczęściej wybierane do produkcji wina?

 

Te używane w produkcji wina wytwarzają wyższy poziom alkoholu niż drożdże, których używamy do chleba. Jak drożdże tworzą alkohol? Drożdże dotyczą cukru - potrzebują go do życia. Drożdże mogą przekształcić cukier obecny w soku winogronowym w alkohol. To powiedziawszy trzeba jednak dodać, że przekształcenie soku winogronowego w wino nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Drożdże wspomagają proces fermentacji, ale nie tworzą całości procesu fermentacji. Fermentacja wymaga ciepłych temperatur, cukru i odpowiedniego naczynia.

Wpływ drożdży na smak wina

Drożdże nie tylko zwiększają zawartość alkoholu, ale także pomagają udoskonalić profile aromatu i smaku gotowych win. Producenci mogą wybierać spośród idealnych właściwości drożdży, aby wytwarzać swoje wina i zmieniać smaki. Nuta banana, którą można znaleźć w winie, może pochodzić od szczepu drożdży używanego podczas fermentacji. Butelka, która nie pachnie ani nie smakuje dobrze, mogła pochodzić z niechcianego szczepu drożdży. Dodając na przykład drożdże winiarskie Sherry można spodziewać się mocno podkręconego, owocowego smaku.

 

Krótko mówiąc, znaczenie drożdży w fermentacji wina jest najważniejsze. Drożdże wpływają na aromaty, smaki i zawartość alkoholu w beczce. A teraz, kiedy już to wszystko wiesz, możesz poczuć jeszcze większą wdzięczność za wina, które pijesz każdego dnia z taką rozkoszą.